Sijoittamisesta (tai sen näpräämisestä)

Haudi!

Anoppilasta kotiuduttu. Käytiin P:n kanssa juhlistamassa hänen veljenpoikansa 2-vuotissyntymäpäiviä ja tankkaamassa samalla sokerihiiren tasapaino kuntoon. Kotona edelleen sauna. Torstain ja perjantain vesisateet toivat hetken helpotuksen, mutta ukkosta ei lopulta näkynyt eikä kuulunut, harmi.

Tällä kertaa ajatuksena oli kirjoittaa sijoittamisesta - tai minun tapauksessani sijoittamisen näpräämisestä. En ole vielä päässyt kauhean pitkälle tässä sijoittajanurassani. :) Tässä hieman avattuna tilannetta:

1) Suuri osa rahasta on kiinni ASP-tilillä, n. 11700 €.
2) Olen juuri saanut säästettyä vararahastoni takaisin, 7000 €.
3)  Nordnetissä on tili auki ja superrahastoissa (Suomi + Ruotsi) on kiinni omaa rahaa 850 € ja arvo tänään 965 €. Plussan puolella sentään.

Yllä olevien summien lisäksi muilla tileillä rahaa vielä n. 2000 € allokoituna erilaisiin käyttökohteisiin (arkikulut, matkustus, auton kulut). Ne muut rahat on suunniteltu käytettäväksi nyt tai lähitulevaisuudessa, joten niitä en laskenut tähän enää mukaan.

Photo by Fabian Blank on Unsplash


ASP-tilin summa on melko muhkea, ja se riittää omaan osuuteeni asunnon käsirahasta helposti (haluamaltani alueelta). Asumme kuitenkin edelleen vuokra-asunnossa omistuasunnon sijaan. Miksi? Syy löytyy elämäntilanteestamme. Asumme tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, johon emme aio jäädä. Tavoitteena on muuttaa vimeistään muutaman vuoden sisällä takaisin kotikonnuille kauemmas pääkaupunkiseudusta, kunhan opiskelut on hoidettu ja elämäntilanne sallii muuton täältä pois. Emme halua aloittaa osto- ja myyntirumbaa täällä, saatika menettää ensiasunnon ostajan etuja, kun on jo tiedossa muutto muualle.

Yleensä pääkaupunkiseudulla vuokran hinnalla pystyisi lyhentämään jo mukavaa asuntolainaa ja samalla kerryttämään omaisuuttaan. Asumme työsuhdeasunnossa melko hyvällä asuinalueella.  Tästä johtuen meillä on käsissämme hieman paradoksaalinen tilanne, jossa vuokrakulut per pää on vain päälle 300 € kuussa. Jos siis ostaisimme täältä samoilta hoodeilta asunnon, asumiskustannukset kasvaisivat huomattavasti henkilöä kohden. Toki työsuhdeasunto näkyy verotuksessa suurempana bruttokuluna, joten ilmaisesta lounaasta ei ole nyt kyse! Tilanne on siis se, että emme halua kasvattaa kuukausittaisia asumiskustannuksia tällä hetkellä, vaan ylimääräisiä rahoja tulisi osoittaa mieluummin muihin sijoituksiin.

Photo by Kasper Rasmussen on Unsplash


Operaatio vararahasto. Olin kerännyt jo aiemmin itselleni vararahaston, johon jouduin päälle vuosi sitten kuitenkin kajoamaan. Taloudessamme on käytössä yksi auto. Päälle vuosi sitten auton vaihto tuli ajankohtaiseksi ja en halunnut ottaa autoon kuluvia rahoja lainana, vaan käytin niihin vararahastoani. Viimeisen vuoden aikana olen kerännyt vararahastoon päälle 3000 € takaisin samalla, kun olen säästellyt rahaa matkustamiseen (ja siinä sivussa hieman shoppaillutkin). Nyt kesäkuun palkasta sain vararahaston vihdoin täyteen. Autoon liittyy yksi pitkähkö sivujuonne, joka on parasta selvittää erikseen toisessa postauksessa - ei sitä kukaan jaksaisi enää tässä samassa postauksessa lukea. :)

Sitten tämä Nordnet! Olen avannut itselleni Nordnetiin tilin jo vuoden 2016 loppupuolella ja siitä lähtien säästänyt pääsääntöisesti 50 € / kk sinne. Suurin osa siellä olevista rahoista on laitettu Superrahasto Suomeen ja vain 100 € Superrahasto Ruotsiin. Superrahasto Suomen tuottoon olen ollut erittäin tyytyväinen, mutta tuosta Ruotsista en oikein tiedä mitä ajatella... Ruotsin rahastossa minulla on tuo 100 € ollut nyt päälle vuoden ja sinä aikana saldo on tainnut olla plussan puolella muutamia kertoja - muuten olleen pääsääntöisesti +-0 tai sitten muutamia euroja miinuksella.

Kärsin muutenkin tässä oikeassa sijoittamisessa dilemmasta - olen lukenut sekä sijoitusten hajauttamisen että kulujen tärkeydestä. Toistaiseksi sijoittamiseni on jakautunut kahteen rahastoon + likvidiin rahaan tileillä. Haluaisin löytää vielä rahastoja, johon jatkaa kuukausisäästämistä, mutta en ole löytänyt sopivaa kandidaattia. ETF-rahastoista tunnutaan puhuvan paljonkin, mutta en ole näihin vielä kauheasti perehtynyt. Voisiko niissä olla ratkaisu laiskalle sijoittajalle, joka ei jaksa lukea päivittäin uutisia tai seurata yhtiöiden osavuosikatsauksia? Ja entäs sitten ne kulut; kuinka paljon on liikaa? 1 %? 1.5 %? Joku sijoituskurssi for dummies vois olla aika jees..



Mitä ajatuksia tai omakohtaisia kokemuksia sijoituksen aloittamisesta? Itseä ainakin pelottaa, että hävitänkö kaikki rahani taivaan tuuliin. :)

Kommentit

  1. Täyty tulla tsekkaamaan tää sunkin blogi ja ehdottomasti aion jäädä seurailemaan tätäkin :)

    Samoja pohdintoja itselläni nyt tuon sijoittamisen suhteen kun tässä kuussa olen sen aloittanut. Itse aion varmaankin Superrahasto Suomen lisäksi aloittaa säästämisen Superrahasto Norjaan sekä avata yhden ETF:n (vaikka en niistä kyllä paljoa vielä tajuakaan). Sen kulut on kuitenkin vain 0,2% luokkaa joten uskallan ottaa sen riskin. Just nyt kun on hirvee hypetys itsellä asiasta, ei osaa olla jotenkin edes pelokas. Ehkä se tästä naamalle iskee vielä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Sait kunnian olla ensimmäinen kommentoija. :) Laitan sun blogin omaankin seurantaan! Joo, tähän mennessä oon niistä ETF:stä hiffannut sen verran, että kannattaa valita sellainen, joka sijoittaa fyysisesti + että se on kasvutuottoinen, niin saa kaiken irti korkoa korolle-ilmiöstä.

      Mä oon huomannut olevani aina omissa raha-asioissa aika turvallisuudenhakuinen ja se varmaan toisaalta on hidastanut tätä mun sijoittamisen aloittamista kunnolla. Nyt oon vaan sijoittanut sen verran pienen summan, että jos se jostain syystä katoais maailman kartalta, niin selviäisin ehkä pettymyksestä vielä. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesäloma

Kirjat!